Milano, una citta diferente!

Joj kako je hladnoooo! Smrzla sam see. Sinoć, jutros i sada! Juče sam baš htela da konačno svoje zimske stvari preselim u ormar da odspavaju lepo do septembra a da moje divne majčice spremne da me kite, vratim na police, kada jok, neće moći Ana : Zima još nije rekla svoje poslednje!

Bzvz...a rekoh došao je maj, poletan i inspirativan, osunčan i topao. Mesec koji me uvek asocira na neka prohujala putovanja, podsetio me je da sam vam ostala dužna. Dužna moje majske impresije:) doživljene u martu...

U finansijski i šoping centar Italije došla sam dan pre dvodnevnog  praznovanja i obeležavanja 150 godina od ujedinjenja Italije(17.mart)

Milano, first time, Italy third.


 
Na stranu da o ukusima ne treba diskutovati ali doživljaj jednog grada ili zemlje je stvarno krajnje individualan.

Možete da budete u najlepšem gradu na svetu a opet da tu "lepotu" ne vidite.
Opet, iako je definicija lepog kod svakog čoveka drugačija, još nisam upoznala osobu koja je imala neku zamerku ili dislike za Italiju.  


Putovati je UVEK lepo, najlepši poklon koji možete sebi da poklonite po meni ali kada se putuje u Italiju, to je nekako dodatno lepo, zar ne?

Milano je posve drugačiji od ostalih delova Italije i iako nema taj specifičan šmek kao kontrast tipičnom je egzotika svemu očekivanom i svemu već viđenom.

Široki bulevari, broj kulturnih spomenika  dovoljan da im se posvetite natenane, modno ludilo koje zahteva bensedine, lepa arhitektura pa i neka čudna mirnoća i opuštenost grada s obzirom da je Milano ipak najposlovniji italijanski grad, stvaraju dojam kosmopolitskog grada, savršenog za život da nije skupoće po kojoj nijedan drugi italijanski grad ne može da mu parira.

Glavni grad pokrajine Lombardija, nekadašnje carstvo Sforca familije je pre svega vrlo uređen grad na ravnom, ulice nisu minijaturne što je uobičajno za italijanske gradove, snalaženje je isto lako, sve što hoćete i treba da vidite vam je na jednom mestu, u samom centru, levo, desno i pravo od četvrte po veličini katedrale u svetu, Duomo.

Ako je meriti po Beogradu, ceo grad ili taj uži centar koji pohodih je kao beskonačni niz Krunske ulice a ako je suditi po drugim gradovima koje pohodih, ima nešto na Rio, pogotovo taj stambeni deo blizu centra oko Duoma podseća na zgrade tik uz Copacabanu ili Ipanemu.

Gledano iz ugla drugih italijanskih gradova Milano ne može da se poredi ni sa jednim (liči mu kažu jedino Torino), nekako je kosmo naspram ostatka Italije koja je nekako vizualno vrlo slična, rualna i tradicionalna. 



Mali Venice deja vu, doživeh šetajuci se gradom i otkrivši kanal Navaglio koji mi se na blic nije svideo jer iako ga zovu grande, nekako je najviše ličio na baru...

Kasnije sam uočila kako je kanal savršeno poslužio kao scenografija šetalištu gde dominiraju zanimljivi butici i kafići, dajući celoj atmosferi neki boemski look.

Brief INFO:

Pošto dođete na aerodrom u Milano, najlakša veza do grada je voz: malpensa express (11eura) ako ste došli na terminal 1 ili bus (oko 6 eura) ako ste na terminal 2 sleteli.

U bilo kom slučaju putovaćete oko 40 minuta s tim što je autobus iako jeftinija varijanta uslovljen gužvom u saobraćaju, odlaskom na Milano centrale (železnička stanica) a i nema fiksno vreme polaska već čeka da se napuni pa da krene.

Vozovi idu na svakih 30 minuta, putuju oko 40 minuta i poslednja stanica vam je Cadorna Stazione koja se nalazi u samom centru tek nekoliko minuta od Duomo.    

Što se tiče gradskog prevoza, opcije su vam metro, trole, tramvaji ili autobus.

Najbrži vid prevoza je svakako metro.U Milanu funkcionišu tri podzemna čvora: crveni, zeleni i žuti.

Glavna metro linija je Crvena dok Žuta cunja najsiromašnijim delovima grada.

Tramvaj i trole mogu da vas podsete na Bg s obzirom na činjenicu da su starije proizvodnje i gle čuda orange boje. Milanezi ali i stranci najviše koriste tramvaje i metro pa tu očekujte gužvu. Busevi su skoro pa prazni.

Kada su u pitanju karte, Milano nudi jednu standardnu kartu od 1 euro za vožnju do 75 minuta. Isto tako je moguće kupiti kartu za 10 vožnji (9,50euro) ili 24h(3,30e) ili za 48h(5,50e).

Karte se kupuju ili na trafikama ili pri automatima a poništavaju se pre ulaženja (metro opcija)ili nakon ulaženja(trole, tramvaji i autobusi). Kontrolora nema pa kruži priča da se većina Italijana švercuje.




Kada dođete iz sumornog BG-a u opušten, casual Milano pa čak i kada vas dočeka kiša (i to grandinaa, a.k.a. ice rain in italy) proleće vam je suđeno.

Grad je budan od ranog jutra. Skoro sve radi već od 9h, zatvara se za malu pauzu za ručak oko 13h pa nastavlja sa poslom oko 14 ili 15h duboko do pola osam uveče.

Kiša i temperatura oko 10 stepeni, ne sprečava stanovnike Milana da kupe sladoled i slasno ga pojedu vama pred očima...

Mart nije jedan od aktuelnih meseci po pitanju opsade turista što je plus ali zato je pun svojih: mladih i starih koji šetaju familijarno i svako svojim putem bez dovikivanja, nepriličnog buljenja i osmatranja ljudi..

Milano je najlepše upoznati pešice, bez žurbe sa mapom.


Locirajte znamenitosti koje želite da posetite, napravite rutu pa polako skliznite sa nje i pustite da vas grad iznenadi i da vam se otkrije. Nemojte preskočiti da posetite muzej velikog Leonarda ili privatni muzej Poldi Pezzolli kao i Parco Sempione i Giardini Pubblici.

Isto tako odvojite 5 eura za pentranje do vrha Duoma. Nakon nekih četrdesetak stepenika uslediće fantastičan prizor gotičke lepote i savršen vidik na panoramu Milana.

Iako je udaljena poprilično od centra, vredna posete je i glavna železnicka stanica Centrale koja ostavlja jednako upečatljiv dojam kao i Duomo svojom grandioznošću iako je po lepoti daleko iza veličanstvene katedrale.

Šta je IN u Milanu?

U modi su bicikli, porodična šetnja, šetnja kućnog ljubimca, minići. U modi svakako nije ciao bella, to ćete čuti jedino od radnika sa juga ili migranata kada obučete suknjicu.

U modi je skupoća ali šta vam vrede cene pića i hrane kad su previsoke. Na ulici pojedete za onoliko koliko potrošite u nekom Bg restoranu.. i to pošto se slatko najedete;)

I naravno u modi je moda.

Ako ste došli sa namerom da ustedite pare za more i da pokupujete samo sestri nešto i vama neku sitnicu, Milano nije grad za vas!




Gde god zašli, gde god se okrenuli naletećete na prodavnice!

Milano je skup grad. Čak i prodavnice onih brendova koje imamo i kod nas poput Zare, Manga drže neku cenu koja ne postoji u Barceloni ili Budimpešti. Prvi put mi se desilo da sam bila kao izgubljena u nekom gradu tokom šopinga. Od toliko probanja i gledanja nisam znala šta sam videla, za koga sam videla i uopšte sta bih kupila!

Ne kaže se bzvz da je Milano šoping centar. Čak i ta prelepa Duomo katedrala nekako čudno se nalazi u sred šoping ludila okružena  buticima poznatih, skupih i manje skupih marki kao mala kapela da se pomolite pre i pošto potrošite sve pare koje ste poneli.

U čuvenu via Spiga i Montenapoleone prošetajte ako vas zanimaju izlozi i street style ali za kupovinu vam je mnogo bolja Via Torino gde pazare uglavnom Italijani a u kojoj se nalaze brendovi poput Zare, Pomodi, Pull and Bear, Pimkie i slični.

Što se tiče stila, Milanessi ga imaju ,oooh da!

Ono što mi se posebno sviđa je to da nema preslikanog stila kao u Bg, ovde se svi oblače ležerno a opet drugačije dok o usklađenom stilu najviše vode porodice, pogotovo mladi parovi sa decom.

Devojke su obučene casual, obično dok najviše sređenih sam videla after 30.

In je svakako da nemate šminku ni nakit, da nosite ležeran blejzer, torbu preko ramena, obavezno ešarpu i prirodan, negovan izgled i baletankee i tako od jutra do večeri.

Muškarci su drugačiji. Oni čini mi se više vode računa o odeći. Vlada nonšalancija ali nekako odaje utisak smišljene ležernosti. Mirišu zanosno a najaktuelniji komad odeće su im plitke pantalone i sako,oh la,laaa!


VAN GRADA

Pošto se nagledate menova i potrošite sve pare, posetivši i Castello Sforca i Palazzo Reale i nakon dugoročne šetnje,vreme je da malo odete fuera de citta, via COMO ;)

Iz Milana i to baš sa Cadorna Stazione ide na svakih pola sata voz do grada Komo. Karta u jednom pravcu je 4 evra, sitnica a vozite se oko sat vremena.

Komo je daleko najčuvenije jezero u Italiji i šteta ga je ne posetiti.

Savet: kada dođete u glavni grad a to je Komo, ostanite tu. Opcija vam jeste da malim vodenim brodom se provozate po jezeru do čuvenog Bellagio grada i vidite jezero na vodi ali to će vas koštati 24 evra a kako nije sezona biće vam uskraćena šetnja po nekim od najlepših vrtova vila otvorenih za turiste jer njihova sezona počinje tek u aprilu.

Sam grad Komo je prelep. Okružuje jezero i najveći je grad na jezeru sa pregršt zanimljivosti, spomenika, butika, vila i divnog šetališta uz obalu...


Milano je skup grad za posetu. Da znam da sam to nekoliko puta spomenula, ali to je bio utisak koji je dominirao. Otići i nekako možete, bus varijanta je 100 evra, a avio u prolećnoj Air Serbia varijanti oko 140e zavisno od našeg kursa, ali je zato smeštaj je too much...Ukoliko ipak imate nekog tamo za sleepover, nemojte da oklevate, ja nisam!

jer rekoh, PUTOVATI Je nešto NAJLEPŠE na svetu!   

Коментари

Najviše ste čitali