Szimpla Kert (Najveća tajna Budimpešte)

Došla je jesen, a kao da je već decembar. Beograd je okićen i liči na dvorsku ludu koja po Knezu skače i uporno viče: Ljudi, Nova godina je! Grad je i dalje raskopan, prevoz kao da je još uvek na letnjem režimu, a počela je da duva i ona hladna košava

Povratak na posao nikoga nije obradovao, jer vreme odmora i putovanja je nekako iza nas, a ko se pa tome raduje.

Ja eto ne mogu da zaboravim Budimpeštu. Ne ide mi. Posebno kada prelazim Brankov most. Dunav i taj prilaz gradu me podsete na čaroban mađarski grad i činjenicu da je nešto toliko čudesno i prelepo tako blizu. Na tri i po sata...

Zato sam sebi svečano obećala da ću se potruditi da Budim + Peštu posetim jednom godišnje. Neka spring / autumn varijanta. Tako slično obećanje sam samo još za dva grada / mesta, dala do sada. Davne dve hiljade i devete kada sam svako sledeće more rezervisala za Jadran, i četiri godine kasnije kada sam odlučila da ću u prelepi Istanbul još minimum dvaput otići! Iako mi je Erdogan poremetio za sada turske planove, Jadran sam ispoštovala pa jedino ako Viktor Orban postane novi diktator, mađarska prestonica će morati da sačeka.  

Elem, ostadoh dužna za onih pola dana u putopisu o prelepom gradu na Dunavu koji  predstavlja sve ono što bi Beograd mogao da bude. Možda se i tu krije ta moja očaranost Budimpeštom, jer u njoj nema samo pomenutih gradova ( Milana, Zagreba, Rijeke, Napulja i Praga) već i srpske prestonice.

I to ne samo u obali, širokom Dunavu, fascinantnoj istoriji već i u kompleksnoj arhitekturi koja predstavlja eklektiku nekoliko stilova. Budimpešta je takođe grad poznat po ruiniranim pubovima, kafićima koji podsećaju na potez oko Savamale, Cetinjsku, Ciglanu i KPGT. Razlika između nas i njih? Nema toliko hipstera.

A najbolji ruinirani bar je Szimpla Kert (jednostavna bašta), nešto poput KC Grada ali daleko veći i zanimljiviji od pomenutog. Ovaj skriveni dragulj Budimpešte koji smo posetili tokom tih pola dana, sačuvala sam za kraj putopisa. Jer iako je bio poslednje mesto koje smo videli tokom ove prve posete, nikako nije manje bitan ili manje lepši od onih atrakcija grada koje sam spomenula u prvom i drugom delu putopisa.

 
Najkul mesto Budimpešte i njena najbolje čuvana tajna nalazi se u jevrejskom delu grada, nedaleko od Velike sinagoge (Nagy Zsinagoga) u ulici Kazinczy br. 14. Ova ulica je inače na svakoj mapi označena kao glavni food distrikt te je za sve gastro ljubitelje nezaobilazna stanica prilikom prvog susreta sa gradom.

Szimpla Kert obuhvata prostor na dva sprata u oronuloj kući. Ceo prostor funkcioniše kao konceptualni centar ili ti jedna hipi komuna u kojoj se nalazi wine i beer bar, otvorena pijaca koja radi kao food market, zatim galerija i bioskop dok je većina ambijenta pretvorena u chill zonu.  



Dekoracija je doprinela da Szimpla Kert postane najzanimljivije mesto u gradu koje poseduje neverovatan vajb.

Na šta konkretno mislim? 

Na kablove koji vise sa plafona, svetleće abažure, malu botaničku baštu koja izvire iz pukotina zida, uramljene postere i mozaike, oslikana, propala kola koja su pretvorena u masivnu fotelju i sto, kožne stolice i fotelje iz 70-ih, tepihe, dekorativne lampe, kade, led ekrane. Ovde vrata ne postoje, jedino kao deo enterijera, sve je open space i sve je toliko kul i toliko živopisno i šaroliko da vam se čini kao da ste u neki paralelni kolor svemir ušli. 




Sve je nabacano, ali ima neku homogenu, ujednačenu priču koja se prirodno sjedinila sa zgradom koja spolja izgleda tako da ne možete da ni naslutite kakav raj je unutra






Zato nije ni čudo što se ovde dešavaju raznovrsni događaji - od koncerata, književnih večeri, preko vinskih večeri do modnih revija, predstava i projekcija filmova.    

Odmah pored Szimple nalazi se Karavan street, ograđen deo koji tokom cele godine radi kao otvoren fast food prostor u kome možete da pojedete tradicionalni langoš, ali i italijansku pastu, kinesku hranu, hamburgere i gulaš.   


Ovde pauziram svoj putopis o Budimpešti, uverena kako ću nakon druge posete biti u prilici da nastavim priču o mađarskoj lepotici, jednom od najlepših gradova koje sam posetila.

Do tada, Budapest - ostani mi tako čarobna i zanimljiva.

Коментари

Najviše ste čitali